Wat is osteopathie en wat kan het voor u betekenen?

Osteopathie is een manuele behandelmethode. ‘Manueel’ betekent dat een osteopaat zijn handen gebruikt om beweging in het lichaam te onderzoeken en (indien nodig) te herstellen.

Osteopathie achterhaalt de oorzaak

De osteopathie heeft een zeer belangrijk uitgangspunt waar een aantal andere beginselen uit volgen: wij zien het lichaam als een functionele eenheid waarbinnen veel afzonderlijke delen met elkaar in verbinding staan. Stoornissen in de verschillende onderdelen van het lichaam kunnen elkaar daarom beïnvloeden. Hierdoor kan het gebeuren dat de oorzaak van (bijvoorbeeld) gewrichtspijn niet in het gewricht gezocht moet worden, maar elders in het lichaam. Elk onderdeel van het lichaam heeft een bepaalde beweeglijkheid. Het ene natuurlijk meer dan het andere.

Niet alleen onze gewrichten bewegen, ook organen zijn voortdurend in beweging. Kijk bijvoorbeeld maar naar de buik bij het in- en uitademen. Organen zweven niet los in de buik, maar zijn verpakt in vliezen (fasciën) die op hun beurt zijn opgehangen aan het skelet bijvoorbeeld aan de voorzijde van de lage rugwervels en het middenrif. Al deze beweeglijkheid, elasticiteit en mobiliteit is noodzakelijk voor een optimale functie van het lichaam. Een aantal voorbeelden:

  • Voor een optimale spijsvertering en opname van voedingsstoffen moeten onze darmen mobiel zijn.
  • Als spanning op de darmen ontstaat door stress of “verkeerde” voeding, kunnen als tegenreactie de rugspieren doen opspannen waardoor lage rugklachten ontstaan of bestaande herniaklachten en arthroseklachten met oefeningen niet verbeteren of zelfs verergeren.
  • Om goed te kunnen ademen moeten de longen beweeglijk zijn maar als dit (bijvoorbeeld) na een flinke verkoudheid of longontsteking verstoord raakt, kan het leiden tot hardnekkige nek- schouderklachten omdat de longen zijn opgehangen aan de ribben en hun beweeglijkheid beperken.

Kortom, overal waar beweeglijkheid en onderlinge balans verstoord zijn, kunnen klachten ontstaan. Dat kan op de plek zelf of een andere die daarmee in verbinding staat.

Osteopathie is internationaal erkend

De methode van behandeling die osteopathie hanteert is internationaal erkend en gebaseerd op o.a. fysiologische, neurologische en biomechanische principes. Om aan de osteopathie opleiding te beginnen moet je in Nederland minimaal fysiotherapeut of basisarts zijn. Dit betekent dat alleen hooggekwalificeerde professionals het vak osteopathie kunnen uitoefenen. U herkent osteopaten die aan de Nederlandse eisen voldoen aan de titel DO-MRO.

Meer weten of een afspraak maken?

Op deze pagina vindt u meer informatie over de klachten waarbij u aan osteopathie kunt denken. Direct een afspraak maken of telefonisch uw vraag stellen? Bel 0252 – 231 983. U kunt natuurlijk ook een email sturen naar info@osteopathiesassenheim.nl.