Wat is osteopathie

De osteopathie is een manuele geneeskunde, dit betekent dat de osteopaat alleen met zijn handen werkt. Om aan de osteopathie opleiding te beginnen moet je in Nederland minimaal fysiotherapeut of basisarts zijn.


Er zijn een aantal belangrijke uitgangspunten in de osteopathie. Eén daarvan is dat wij het lichaam zien als een eenheid. Dit betekent dat stoornissen in de verschillende onderdelen van het lichaam elkaar kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan het gebeuren dat een probleem in het lichaam elders (pijn-)klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan lage rug- of bekkenklachten die uitstralen in de liesregio of benen. Hartklachten die uitstralen in de hals of linker arm. Ook kan het zijn dat een klacht die al lang bestaat op andere plaatsen in het lichaam diverse nieuwe klachten veroorzaakt. Dit omdat de verschillende delen van het lichaam via zenuwen, spieren, botten en vliezen met elkaar zijn verbonden. De osteopaat probeert dan ook niet alleen naar de plek te kijken waar zich de klacht bevindt, maar ook de oorzaak op te sporen.


Elk onderdeel van het lichaam heeft een bepaalde beweeglijkheid. Het ene natuurlijk meer dan het andere. Niet alleen onze gewrichten bewegen ook organen zijn voortdurend in beweging. Kijk bijvoorbeeld maar naar de buik bij het in- en uitademen. Organen zweven niet los in de buik maar zijn verpakt in vliezen die op hun beurt zijn opgehangen aan het skelet (o.a. aan de voorzijde van de lage rugwervels) en het middenrif. Daarnaast zijn sommige onderdelen niet echt in beweging maar wel elastisch.
Elasticiteit is natuurlijk ook een vorm van beweeglijkheid. Al deze beweeglijkheid, of mobiliteit is noodzakelijk voor een optimale functie.


Voor een optimale spijsvertering bijvoorbeeld moeten onze darmen mobiel zijn. Te veel spanning op de darmen door stress of “verkeerde” voeding kan als tegenreactie de rugspieren doen opspannen waardoor lage rugklachten kunnen ontstaan, bestaande klachten kunnen toenemen of zelfs in stand worden gehouden. Om goed te kunnen ademen moeten de longen beweeglijk zijn maar als dit bijvoorbeeld na een flinke verkoudheid of zelfs longontsteking verstoord raakt kan het zelfs enige tijd daarna nog leiden tot hardnekkige nek- schouderklachten omdat de longen zijn opgehangen aan de ribben en hun beweeglijkheid kunnen beperken.
Kortom overal waar de beweeglijkheid/ mobiliteit gestoord is kunnen klachten ontstaan.


Verminderde beweeglijkheid is vaak niet aan te tonen door medisch onderzoek. Als je de schouder of heup niet goed kan bewegen kan het zijn dat er op een röntgen-foto of MRI niets bijzonders te zien is. Daar waar er sprake is van klachten zonder duidelijke medische oorzaak kan de osteopaat de oorzaak van deze klachten vaak opsporen omdat hij getraind is in het onderzoeken en behandelen van de mobiliteit van alle weefsels.


Bij twijfel of verdenking op een oorzaak van medische oorsprong zal een osteopaat u altijd terug verwijzen naar uw huisarts of specialist.